De juiste tuinverlichting kiezen

De zon schijnt weer vaker, de avonden zijn lang en de temperaturen zijn aangenaam: het is weer zomer. In de zomer zitten we allemaal graag buiten in onze tuin, het balkon of op een gezellig terras. De langste avond hebben we alweer gehad, wat betekent dat vanaf nu elke dag de zon ongeveer een minuut eerder ondergaat. Om ervoor te zorgen dat je de hele avond lekker in de tuin kunt blijven zitten is het belangrijk om de juiste verlichting te hebben. Het moet niet te donker zijn, maar ook zeker niet te licht. Hoe kun je de juiste sfeerverlichting kiezen?

Wat voor soort tuinverlichting?

De tuin hoort sinds de laatste jaren steeds meer bij de woning. De tuin is een verlengde van de woonkamer geworden en we willen allemaal zo lang en intens mogelijk genieten van onze tuin en het buitenleven. Sommige mensen laten zelfs een veranda bouwen om nog langer buiten te kunnen zitten. Feit is, dat als we gezellig buiten willen zitten moeten we ook sfeerverlichting hebben. De afgelopen jaren heeft standaard tuinverlichting plaatsgemaakt voor allerlei soorten sfeerverlichting. Van moderne tot landelijke buitenverlichting en van klassiek tot design buitenverlichting. Dit zorgt ervoor dat het ons niet gemakkelijk gemaakt wordt om de juiste tuinverlichting te kiezen. Belangrijk is om te kijken wat voor verlichting je wilt, wil je functionele verlichting of juist sfeerverlichting?

Bij functionele verlichting is het belangrijk dat het licht helder is. Functionele verlichting is belangrijk in de schuur, bij een donkere ingang, bij een trapje of een muurtje of bij een hek. Sfeerverlichting is daarentegen voor het terras en de rest van de tuin. Sfeerverlichting is vaak zachter van kleur en schijnt niet direct in je gezicht.

Verlichtingsplan

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor het type licht wat je wilt is het belangrijk om een verlichtingsplan op te stellen. Door een verlichtingsplan te maken bespaar je veel werk en tijd. In dit plan beschrijf je welke soorten verlichting in aanmerking komen om je wensen te realiseren. Wil je juist licht wat naar boven schijnt of juist licht wat naar de grond schijnt? Dit is afhankelijk van de sfeer die je neer wilt zetten. Denk hier dus goed over na en beschrijf dit in je plan. Beschrijf ook waar je de verlichting wilt plaatsen en kijk naar de mogelijkheden voor de aansluitingen.

Zorg ervoor dat je plan aansluit op je woning, zo kun je een mooi geheel creëren. Wanneer je alles beschreven hebt kun je alle nodige spullen gaan aanschaffen om daarna je tuin eindelijk te voorzien van de juiste verlichting.

 

Leave a Comment