De kosten van verhuizen en wat er bij komt kijken

Verhuizen betekent voor veel mensen een hoop geregel en een hoop zorgen. Daarnaast komen er natuurlijk significante kosten bij kijken. We gaan in in stukje wat dieper in op de kosten en deze zullen we hier ruwweg uitsplitsen in ‘daadwerkelijke’ verhuiskosten en de andere kosten die gerelateerd zijn aan verhuizen.

Verhuisbedrijf of zelf doen?

Met die daadwerkelijke verhuiskosten bedoelen we het sjouwen, inpakken en rijden. Met de ‘indirecte’ kosten, dus de kosten die in wat ruimere zin gerelateerd zijn aan verhuizen, bedoelen we de verbouwkosten, de kosten voor een nieuwe inrichting, de kosten voor de makelaar etc. We zullen ons hier focussen op die eerste categorie van ‘echte’ verhuiskosten.
Deze kosten bestaat uit het huren van een busje, de aanschaf van inpakmaterialen zoals verhuisdozen etc. Maar dit is als je het zélf doet. Uit onderzoek van een verhuisbedrijf blijkt dat 41% het zelf doet, terwijl 59% voor die andere optie kiest: een verhuisservice inschakelen die al het sjouwen voor je doet. Wel zo makkelijk zo zonder stress, maar natuurlijk niet gratis.

Wel, wat kost dat nu, zo’n verhuisservice?

De verhuiskosten

Dit is in principe vrij moeilijk te zeggen, maar over de breedte zijn de gemiddelde verhuiskosten ongeveer EUR 1600.

Overigens zijn er verschillende verhuisservices die het voor minder dan EUR 1000 doen. Dit hangt ook af van de mate waarin jij meehelpt – mits het verhuisbedrijf op deze manier werkt.

Er zijn in het algemeen sowieso meerdere manieren om te besparen op de verhuizing, zo zegt Martin Hobbel van de branchevereniging Organisatie voor Erkende Verhuizers. Misschien handig om even te na te gaan dus!

Persoonlijke keuze

Of je met een verhuisbedrijf in zee moet gaan, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Het is uiteraard duurder dan het zelf doen, maar het kan je wel wat kopzorgen schelen. Het is in ieder geval belangrijk van de mogelijkheden op de hoogte te zijn en de afweging te maken. Nu zijn er mensen het hele verhuizen als onnodig stressvol ervaren, omdat ze er zelfs maar niet aan denken om het uit te besteden. Dat is toch zonde. Succes ermee!