Erven van een huis

Een erfenis is niet zomaar een leuk cadeau van de overledene. Vaak is het een zeer emotioneel waardevol bezit, dat na wordt gelaten aan de familie. Dit kan van alles zijn, zoals een aantal sieraden of een complete woning. In dit laatste geval zijn er echter nog een aantal valkuilen. Natuurlijk klinkt het erg aantrekkelijk het erven van een huis te accepteren, maar het is niet zo dat dit zonder kosten gaat. Er komt ook allerlei papierwerk bij kijken. Leer hieronder meer over de valkuilen bij het erven van een huis.

Erven van een huis: erfbelasting

Ten eerste de erfbelasting bij het erven van een huis. Bij het overlijden van de partner valt dit nog mee: over de eerste ruim 630.000 euro is de nabestaande niet verplicht om belasting over te betalen. Bij een (groot)ouder is dit alleen niet zo mild. Dan moet de familie al na de eerste 20.000 euro belasting overmaken. Dit bedrag is zelfs nog lager als je verdere familie van de overledene bent. Hier komt nog eens bij, dat als je een huis erft, de rekeningen natuurlijk hoog oplopen. Dit hangt wel af van de WOZ-waarde van de woning, maar het blijft een grote last. Het is wel mogelijk om deze waarde te verlagen bij de rechter, zodat je ook minder erfbelasting betaalt.

Belastingrente

Bij het erven van een huis hoort natuurlijk ook een rente. Het is verplicht om in uiterlijk 8 maanden aangifte te doen voor de erfbelasting en dit ook al te betalen. Het is namelijk zo dat de regering vanaf dat moment belastingrente mag gaan vragen over de te betalen belasting. Op dit moment is dit (maar) 4 procent, maar over een bedrag van 100.000 euro is dit toch al 4.000 euro alleen aan rente. Dit loopt uiteraard al snel hoog op in de papieren.

Hypotheek

Ook de hypotheek speelt een grote rol bij het ervan van een huis. Mocht de overledene niet genoeg tijd of geld hebben gehad om de hypotheek af te lossen, wordt dit overgedragen aan de nabestaanden, mochten ze het adres accepteren. Zij zijn dan ook aansprakelijk voor deze schuld. Er bestaat een kans dat de overledene een overlijdensrisicoverzekering heeft afgesloten, waardoor de verzekeraar nog een een bepaald bedrag uitkeert, maar dat is waarschijnlijk niet genoeg om de kosten te dekken. Let hier dus goed op als je het huis volledig accepteert. Je kan dan de erfenis beneficiair aanvaarden. Je draait dan niet op voor de kosten als er onder de streep een negatief getal uitkomt.

Familie afkopen

Mocht jij graag in het huis gaan wonen, ben jij wel een bepaald bedrag verschuldigd aan je broers en/of zussen. Als je bijvoorbeeld 3 broers en/of zussen hebt, dan ben je hen elk ¼ van de taxatiewaarde van het huis verschuldigd. Lukt het niet om dit bedrag te betalen, is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je bent dan wel vrij van de overdrachtsbelasting, maar waarschijnlijk is de hypotheek een groter nadeel dan dat dit een voordeel is. Meer informatie over het verkopen van huizen vind je op directhuisverkopen.com.