Het kiezen van het beste matras

Steeds meer mensen hebben slaapproblemen. Dit kan zowel een fysiek als psychisch probleem zijn. Aan beiden is natuurlijk wat te doen. In dit artikel kun je lezen hoe je het beste matras voor uzelf kunt kiezen. Dit is al de eerste stap in de goede richting om heerlijk te kunnen slapen. Een matras dient bij je lichaam te passen en het is daarom voor ieder mens belangrijk een goed passend matras te hebben. Natuurlijk heb je ook diverse fabels en verkooppraatjes die je tegen zult komen in je zoektocht naar je ideale matras.

Duurzaam matras

Normaliter is het  verstandig om ongeveer eens in de 10 jaar een nieuw matras aan te schaffen. Bij dagelijks gebruik is dan de steun en stevigheid vaak al flink verminderd. Het is dan ook belangrijk te letten op de duurzaamheid van je matras, sommigen dienen namelijk al veel eerder vervangen te worden. Een goede nachtrust en een hoge kwaliteit gaan hand in hand. Niet het merk of de prijs zegt altijd iets over de kwaliteit hoewel sommige merken wel andere standaarden hebben. Het belangrijkste is dat je zelf uittest wat goed aanvoelt.

Bij het uitkiezen van een matras is het belangrijk rekening te houden met de manier waarop jij slaapt. Zo wordt het gewicht bij een rug-of buikslaper veel beter verdeeld dan bij een zijslaper. De kleinste verschillen in ondersteuning kunnen al zorgen voor een groot verschil in slaapkwaliteit. Hetzelfde geldt voor de manier van opstaan de volgende dag, denk aan rugpijn en spierpijn bij het slapen met een verkeerde houding.

Verstelbare matrassen en traagschuim

Tegenwoordig heb je ook matrassen die in vormen geleverd worden of die juist in vorm aan te passen zijn. Natuurlijk heb je al de verstelbare bedden waar je bijvoorbeeld de benen en je bovenlichaam kunt verhogen. Voor sommige klachten kan dit ideaal zijn omdat je zo zwelling tegengaat. Ook wanneer je bijvoorbeeld slaapapneu hebt kan dit een ideaal bed zijn. Tegenwoordig heb je ook matrassen gemaakt uit traagschuim. Dit matras wordt dan een soort mal voor je lichaam doordat het zich vormt naar de warmte die je uitstraalt. Deze matrassen geven veel ondersteuning voor gewrichten.