Slaap jezelf gezond!

Vermoeidheid, energieloos, chagrijnig, allemaal symptomen die kunnen ontstaan door slaaptekort. Velen zien het belang van een goede nachtrust niet in, terwijl dat erg belangrijk is voor onze gezondheid. Tijdens onze slaap herstelt ons lichaam zich van de activiteiten gedurende de dag. Het is het moment waar je tot rust komt en deze rust pakken veel mensen te weinig. De cultuur in Nederland is hectisch. Iedereen is druk en we vliegen van hot naar her. Van het werk naar school om de kinderen op te halen. Vervolgens moeten we nog even snel boodschappen doen en koken, waarnaar we ergens nog tijd proberen te vinden om onszelf in shape te houden. Werken, sporten, kinderen, een partner en een gezonde levensstijl. We denderen maar door en dan schiet onze rust er af en toe een beetje bij in. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat 25% van de Nederlanders last heeft van slaapproblemen. Dit wordt veelal verzorgd door stress en piekeren. Daar komt bij dat veel Nederlanders maar weinig aandacht besteden aan het matras waar ze op slapen. Matrassen zijn nou juist zo belangrijk voor een goede nachtrust.

 

Een goed matras bevordert je nachtrust

Een goede nachtrust valt of staat met een goed matras. Word jij regelmatig wakker met rug- en nekklachten? Grote kans dat jij niet op het juiste matras slaapt. Tijdens het slapen laden jouw hersenen zich weer op en verwerk je alle indrukken die je op hebt gedaan overdag. Je lichaam moet ontspannen zijn en heeft rust nodig om dit proces uit te kunnen voeren. Je begrijpt dat als je vaak wakker wordt en onrustig slaapt je lichaam niet voldoende rust krijgt. Een goed matras ondersteunt jouw lichaam op de juiste punten. Als jij je in je slaap omdraait, zorgt een goed matras ervoor dat je lichaam ook in die nieuwe houding de juiste ondersteuning krijgt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een zo comfortabel mogelijke houding ligt en tot rust kan komen. Het kiezen van het juiste matras is niet iets wat je even snel doet. Er moeten met veel factoren rekening gehouden worden. Je doet er daarom verstandig aan om je te laten adviseren door een slaapadviseur. Er zijn veel beddenspeciaalzaken die jou van gepast advies kunnen voorzien. Een daarvan is De Been slaapadviseurs. Zij kijken samen met jou naar welk matras het beste bij jou past. Er wordt rekening gehouden met jouw gewicht, lengte, eventuele klachten en wensen en behoeften. Je doet er goed aan om naar een beddenspeciaalzaak te gaan en je daar te laten adviseren over de verschillende matrassen.

 

Verbeter je gezondheid

Door slaapgebrek gaat je concentratievermogen achteruit en heb je minder energie. Het komt teven je gemoedstoestand niet ten goede. Iemand met ernstig slaapgebrek functioneert hetzelfde als iemand met alcohol op. Daar komt bij dat slaapgebrek kan leiden tot een te hoog cholesterolgehalte, borst- en darmkanker, depressies, diabetes en een hartinfarct. Niet iedereen die slaapgebrek heeft, krijgt hier mee te maken, maar het verhoogt de kans wel. Verder is goed slapen beter voor je huid en krijg je er een frissere uitstraling van. Wallen zijn immers nog nooit mooi geweest. Hoeveel slaap je nodig hebt, verschilt per persoon. Als jij uit jezelf wakker wordt, weet je dat je uitgeslapen bent. Je mag niet gewekt worden door een wekker of door andere externe factoren.